В які дні варити кутю взимку 2025-2026: повний перелік

Коли варять обрядову страву

Кутя – це найважливіша страва в Різдвяному обрядовому циклі українців. Її готують з вареної пшениці, меду та маку, з обов’язковим додаванням горіхів та сухофруктів. Вона є складовою меню на Святвечір, Новий рік і не тільки.

Ця страва має глибоке символічне значення. Вона закликає до вашої оселі добробут, пов’язує з попередніми поколіннями тощо. В зимовому обрядовому циклі є три свята, коли необхідно готувати кутю, однак у кожному випадку є свої особливості цієї страви. “Хочу” розповість про це детальніше.

Взимку 2025-2026 українці варитимуть кутю в такі дні:

  • “Багата кутя” — 24 грудня 2025 року (Святий вечір перед Різдвом). Це найважливіша кутя, яку готують на Святвечір. Це останній день різдвяного посту, тому і кутя повинна бути пісною.

  • “Щедра кутя” — 31 грудня 2025 року (переддень свята Василя, або Маланки). Цю кутю готують після закінчення різдвяного посту, тому вона може бути більш ситною.

  • “Голодна кутя” — 5 січня 2026 року (переддень Водохреща). Ця кутя є пісною, оскільки готується перед великим святом Водохреща.

Як би ви не готували кутю — робіть це з любов’ю. Окрім куті є ще чимало традиційних страв. Ми ділились деякими рецептами:

  • На Святвечір готують пухкі пісні пончики з начинкою.

  • На Різдво часто їдять німецький штолен — ця традиція прижилась у нас.

  • Після завершення посту можна скуштувати шматочок соковитої домашньої ковбаси.

https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/eda/article-146185-v-iaki-dni-variti-kutiu-vzimku-2024-2025-povnii-perelik/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *