Замість куті на Закарпатті готують бобальки: рецепт святкового смаколика (ВІДЕО)

Ці маленькі булочки просочуються маком і медом

Кожен український регіон має свої обрядові особливості, у тому числі і гастрономічні. Приміром, замість класичної пшеничної куті на Закарпатті готують бобальки.

Це маленькі пісні булочки, які щедро заправляють медом, маком і горіхами. Як їх приготувати, у своєму блозі розповіла кулінарна оглядачка та блогерка Крістіна Готра.

Бобальки, або кутя по-закарпатськи

Після запікання булочки приварюють в окропі, щоб вони розм’якли та краще вбирали в себе мед. Їх заправляють медом, маком і горіхами — тут страва вже більше нагадує класичну кутю, до якої ми звикли.

Інгредієнти:

  • 300 мл води

  • 70 г цукру

  • дрібка солі

  • 30 г дріжджів 

  • 500 г борошна

  • 2 ст. л. олії

  • мед, горіхи, цукор і мак до смаку

Спосіб приготування:

  1. У теплій воді розчиняємо цукор і дріжджі. Додаємо дрібку солі та вливаємо олію.

  2. Перемішуємо, накриваємо та відставляємо у тепло на 15 хвилин. Поки дріжджі активуються, просіюємо борошно. 

  3. Додаємо до опари спочатку 300 г борошна і замішуємо. В процесі додаємо решту борошна.

  4. Вимішуємо тісто. Накриваємо його кришкою та рушником і залишаємо, поки не збільшиться вдвічі в об’ємі. Це ще півтори години.

  5. Ще раз обминаємо тісто. Розділяємо його на чотири частини, формуємо “ковбаски”. 

  6. Їх нарізаємо на маленькі квадратики. Формуємо з них кульки та викладаємо на деко, застелене пергаментом.

  7. Випікаємо до рум’яності. Це займе приблизно 25-30 хвилин. Готові бобальки відварюємо 2-3 хвилини в окропі і виймаємо шумовкою.

  8. Перекладаємо в миску, заправляємо медом. Додаємо макову начинку і горіхи. Перемішуємо.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений КРЕАТИВНА ЖОНА (@_kristina_gotra_)

Страва готова. Це справжній автентичний смак, що передається з покоління у покоління. Також ми розповідали, як спекти калач з маком.

https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/retseptyi/article-161632-zamist-kuti-na-zakarpatti-gotuiut-bobalki-recept-sviatkovogo-smakolika-video/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *