“Це на Новий рік” і тазики олів’є: радянські святкові звички, які шокують зумерів, а раніше були в кожній сім’ї

Запаси “дефіциту” і натовпи родичів — більше не в тренді

Нарізання тазиків салату, купівля продуктів за місяці вперед і дефіцитні “делікатеси” під час радянської окупації були частиною існування чи не кожної української сім’ї. Новий рік був головним святом у році, тож не дивно, що чимало гастрономічних традицій крутилися довкола цього свята. Ми розповідали, як накривати стіл на Новий рік у 2026 році. Тепер зануримось в історію і спробуємо зрозуміти, звідки пішли святкові звички, які ми бачили з дитинства.

На порталі obozrevatel оглянули поширені “новорічні традиції” минулого в СРСР. Більшість із них у сучасної молоді викликає нерозуміння, а іноді і шок.  

Запаси “дефіциту”

Через те, що у магазинах не було потрібних продуктів на постійній основі, їх купували тоді, коли вони з’являлися на прилавках. Іноді це було за кілька тижнів, а інколи й місяців перед святами. Особливо цінувалися делікатеси — це могла бути як дефіцитна ікра, так і звичайна ковбаса. Звідси й пішла фраза “Це на Новий рік”. Зараз же така практика просто нелогічна, адже в магазинах цілий рік можна знайти все, що завгодно.

Натовпи родичів

Було звично святкувати Новий рік великим родинним колом, навіть без попередніх домовленностей. Відмовляти гостям, які прийшли або й приїхали з інших міст, не можна було.

У більшості випадків такі “гостини” лягали додатковим навантаженням на плечі жінок, які і так щодня мали “другу зміну” роботи по дому після своєї звичайної роботи. Попри побутову катастрофу, яка виникала, ця традиція була “проявом родинної єдності”.

Величезна кількість їжі

Надмір святкових страв в умовах розрухи і дефіциту був способом компенсувати сірі будні. Салати, яких кришили цілі тазики, вишукані закуски, які готувались “із того, що було” — це чітка ознака саме радянського застілля. Страви готувались декілька днів, а потім їх доїдали ще тиждень. Багато їжі просто псувалось. Зараз же дедалі більше людей вважають за краще продумати святкове меню, а на наступний день приготувати щось свіже.

Радянські новорічні традиції, сформовані в умовах дефіциту, раніше були логічними та зрозумілими. Але зараз в них просто немає сенсу. Також ми розповідали, чому насправді легендарні цукерки “Ромашка” так називаються.

https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/eda/article-161344-ce-na-novii-rik-i-taziki-olivje-radianski-sviatkovi-zvicki-iaki-sokuiut-zumeriv-a-ranise-buli-v-koznii-simyi/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *