Чому перед Різдвом готують саме 12 страв: ви точно цього не знали

Відомо що на Святвечір готують 12 страв, але чому саме стільки

На Святвечір і та Різдво готують традиційні страви. До прикладу, ми розповідали, як спекти калач на Різдво. Кожна страва із 12 має своє особливе значення.

Але чому їх 12? Не всі знають, чому саме таку кількість страв готують. Про це для ”УНІАН” розповів Георгій Коваленко, священник Православної церкви України та ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості.

Чому на Святвечір готують 12 пісних страв

Священник Георгій Коваленко розповідає, що звичай збирати на Різдво всю сім’ю сягає ще дохристиянських часів. У християнській, і дохристиянській традиції 12 страв символізують новорічний цикл, тобто початок нового року.

У дохристиянській традиції це пов’язано з тим, що зростає світловий день, а у християнській — новий рік відраховується від Різдва Христового. А 12 страв на святковому столі символізують 12 місяців. Також кількість страв ще пов’язують з числом апостолів, але на думку священника, це досить притягнуто, адже вони ніяк не пов’язані з Різдвом.

Які страви готують на Різдво і що вони означають

На Святвечір ще продовжується Різдвяний піст, тому готують лише пісні страви. Основна страва — кутя, яку готують для поминання предків. Інші 11 пісних страв символізують бідність і простоту, у якій народився Христос.

  • Кутя — найважливіша страва. Зазвичай її готують з пшениці, однак це не так принципово — можна використати рис, булгур, пшоно тощо. До неї додають горіхи, сухофрукти, мак та узвар.

  • Узвар із сухофруктів — солодкий напій. У нього додають сушені яблука та груші, родзинки, курагу, чорнослив тощо.

  • Запечена або смажена риба — основна ситна закуска. Це останній день Різдвяного посту, тож риба на столі дуже бажана.

  • Пісні вареники — традиційна українська страва. Її універсальність полягає у тому, що вареники можуть бути з картоплею, капустою, квасолею, горохом, маком, вишнями тощо.

  • Мариновані чи смажені гриби — теж важлива частина застілля. Гарний привід дістати свої консервовані або заморожені запаси.

  • Рагу з овочів — може включати будь-які овочі, свіжі або заморожені. Також смачно додати туди грибочків. Страва проста, апетитна і яскрава.

  • Тушкована капуста з грибами — ситний і смачний наїдок, що відповідає правилам посту. Обсмажені гриби, овочі та ароматна капуста.

  • Салат з буряком — є чимало різноманітних салатів. Буряк чудово поєднується з іншими овочами, квашеними огірками, квашеною капустою та горошком.

  • Борщ пісний — є чимало способів його приготування — від карасів і до грибних вушок. Ми розповідали, як готувати пісний борщ.

  • Пісна солодка випічка — це може бути печиво, пироги, рулети. За начинку можуть бути яблука, горіхи, варення, повидло, мак тощо.

У деяких регіонах України готують рибу, хоча вважається, що у піст риби споживати не можна. Але священник пояснює, що у приготуванні риби на Різдвяний Святвечір є сенс, оскільки риба є символом Христа.

Правильна і продумана підготовка до свят — запорука вдалого святкування. Також ми розповідали, які заготовки на Новий рік можна зробити одразу.

https://news.hochu.ua/ukr/cat-prazdniki/new-year/article-146181-comu-pered-rizdvom-gotuiut-same-12-strav-iake-simvolicne-znacennia-maje-ce-cislo/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *