Кутя з халвою виходить надзвичайно смачною
Серед традиційних страв на Різдво та Святвечір виділяється кутя. Вона така ж важлива, як і пісні пампухи. Кутя має обрядове значення, однак вона ще й дуже смачна, особливо якщо у вас є перевірений рецепт.
Як приготувати кутю з халвою, розповіла у своєму відео знаменита кулінарна блогерка Лілія Цвіт. Вона урізноманітнила класичний рецепт спеціями і лимонною цедрою.
Інгредієнти:
-
пшениця — 150 г
-
мак сухий — 150 г
-
халва — 200 г
-
журавлина — 100 г
-
курага — 100 г
-
родзинки світлі — 50 г
-
родзинки темні — 50 г
-
цедра з 1/2 лимона
-
кориця — 0,5 ч.л.
-
волоські горіхи — 50 г
-
фундук — 50 г
-
кеш’ю — 50 г
-
мигдаль — 50 г
-
мед — 100 г
Спосіб приготування:
-
Пшеницю на ніч заливаємо холодною водою. Вранці зливаємо, додаємо трохи солі заливаємо вже чистою водою.
-
Накриваємо кришкою та варимо на середньому вогні приблизно одну годину, постійно помішуючи. Час приготування залежить від вашої пшениці. За потреби доливайте воду.
-
Мак насипаємо у каструлю з товстим дном, заливаємо великою кількістю холодної води та ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, проціджуємо через сито, заливаємо свіжою водою. Води повинно бути вдвічі більше, ніж маку.
-
Варимо мак до готовності на середньому вогні. Приблизно за 30-40 хвилин мак стане м’яким, а рідина випарується. Перебиваємо його у блендері.
-
Халву переминаємо виделкою. Додаємо до маку і ретельно перемішуємо. Сухофрукти заливаємо окропом і залишаємо на кілька хвилин.
-
Тоді проціджуємо, додаємо корицю, цедру лимона і ретельно перемішуємо. Горіхи обсмажуємо, подрібнюємо і теж додаємо.
-
До пшеничної каші додаємо мак з халвою. Всипаємо горіхи та сухофрукти зі спеціями. Заправляємо медом і перемішуємо.
Кутя за цим рецептом виходить особливою яскравою, з насиченим горіховим ароматом. Також ми ділились рецептом штолена.
https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/retseptyi/article-161191-recept-kuti-liliia-cvit/