Навіщо готувати кутю: найважливіше про символізм та традиції українців в період зимових свят

У цій статті ми зібрали цікаву та актуальну інформацію до теми

Що таке кутя? Це особлива й одна з найдавніших обрядових страв українців, без якої не обходяться свята різдвяного циклу. В кожній родині є свій традиційний рецепт куті, що передається з покоління в покоління і є тією ниточкою, що пов’язує предків з нащадками. Важливо також зазначити, що у цій страві поєднуються давні вірування нашого народу та християнські традиції. Тож, враховуючи цікавість наших читачів до теми, Hochu.ua розповідає, навіщо готувати кутю та що варто знати про символи, закладені в неї.

З чого готують кутю?

Наші предки здавна готували кутю з пшениці, виказуючи шану до хліба. Також додавали мед, мак, горіхи, сушені фрукти. Залежно від святкової дати — також вершки, масло, молоко, а заправляти могли узваром, кип’яченою водою чи водою з медом. У кожному регіоні України є свої варіації приготування куті, тож вона виходить різною за смаком та консистенцією.

До речі, у відео далі ви можете подивитися, як готувати кутю з пшениці покроково та дізнатися усі тонкощі смачної куті.

Види куті

Є три основні види куті, прив’язані до святкових дат:

  1. Багата кутя готується на Святвечір, перед Різдвом. Вона є пісною, оскільки 24 грудня ще триває піст.

  2. Щедра кутя — на Щедрий вечір (Маланки), готується з додаванням вершкового масла, молока чи вершків.

  3. Голодна кутя — у Водохресний Святвечір. В основному така страва містить лише крупу та елемент солодкості.

Також є четвертий вид куті — Чорна кутя, яку готують на поминки.

Що символізують інгредієнти куті

У цій страві немає випадкових інгредієнтів. Кожен є важливим символом. І через це кутею українці вшановують та підкреслюють важливість традицій та звичаїв нашого народу. Отже:

  • Пшениця — символізує життя, відродження, родючість, а ще воскресіння, достаток і загальний добробут української родини.

  • Мед — це солодкість життя, небесна опіка, здоров’я сім’ї.

  • Мак — про багатство та процвітання, а також пам’ять про предків і рід.

  • Горіхи — уособлюють здоров’я, міцність, силу.

  • Родзинки, курага, чорнослив чи інші сухофрукти — радість та добробут.

Навіщо готувати кутю

Перед початком зимових свят багато хто цікавиться, навіщо готувати кутю. І ми зібрали найважливіші моменти, які треба знати кожному українцю в контексті теми. Отже, кутя — це:

  • Головний символ Різдвяного Святвечора в першу чергу, подяки та віри. Саме з цієї страви починається святкова вечеря: ложку куті треба з’їсти після того, як на небі засяяла перша зірка. Перед цим запалювали свічку, дякували Богу за рік, що прожили, молилися, аби наступний був благословенним та вдалим.

  • Обрядова страва, що є містком, який з’єднує покоління. У кожній родині кутю готують по-своєму, рецепт плекають і передають рідним: від матері до доньки, від батька до сина. Приготування куті стає родинною традицією і забезпечує народну пам’ять про важливі речі. Кутя — це про любов.

  • Спосіб вшанувати предків, померлих родичів. У народній традиції кутя символізує зв’язок живих із померлими родичами. Тому у Святвечір ніколи не забирають зі столу кутю — вона “для душ предків”, що приходять на святкову трапезу.

  • Символ врожаю та добробуту. Адже цю страву готують з пшениці, що завжди забезпечувала процвітання українських родин.   

  • Не просто їжа, а символ затишку та сімейної єдності. Саме ця обрядова страва збирає за святковим столом усю родину, адже на Різдво намагалися з’їхатися з найбільш далеких куточків країни, аби провести час разом. Наші предки вірили в сакральність цього вечора, вважаючи, що збирається уся сім’я та й увесь рід, включаючи померлих.

  • Можливість передбачити майбутнє. Так, наші предки вважали, що якщо зерно на кутю добре розварюється — це до щедрого урожаю і щасливого року в цілому. Інший варіант — підкидали кутю до стелі: скільки зернин прилипло — стільки й добра очікується в хаті.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що кутя — це не просто їжа, страва. Це невід’ємна частина українських традицій. І у Святвечір приготування куті об’єднує кожну українську родину та дає можливість відчути приналежність до народу та нашої великої історії.  

Не пропустіть також інформацію про те, чому на Різдво готують саме 12 страв, адже цифра має неабиякий символізм.

https://news.hochu.ua/ukr/cat-prazdniki/new-year/article-160701-navishho-gotuvati-kutiu-rozpovidajemo-pro-simvolizm-ta-tradiciyi-ukrayinciv-v-period-uliublenix-zimovix-sviat/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *