12 пісних страв, що зберуть родину за столом: найкраще меню на Святвечір 2025

Цікаві ідеї для святкового столу на Святвечір 2025

Святвечір для християн — особлива подія у році. Це вечір перед Різдвом, коли вся сім’я збирається за столом. Окрім того, що це останній день різдвяного посту, є й інші особливості вечері, яких прийнято дотримуватись.

Родина сідає на стіл увечері 24 грудня, як тільки на небі з’явиться перша зірка. Немає чіткого переліку страв, але є строгі правила — їх має бути 12, і вони повинні бути пісні. “Хочу” поділиться ідеєю такого святкового меню.

Що ставити на стіл на Святвечір 2025

Кутя

Попри те, що немає чітко визначених страв, деякі наїдки вважаються обов’язковими. Зокрема, кутя. Це солодка обрядова страва з пшениці, маку, меду та сухофруктів. Ми розповідали, як приготувати кутю.

Пісний борщ

Це також традиційна святвечірня страва. Ми розповідали, як готувати борщ без м’яса. Традиційно у цей вечір у багатьох регіонах готують борщ із “вушками” — такими собі пельменями з грибною начинкою.

Гриби

Оскільки стіл пісний, вибір закусок дещо обмежується. Однак українська кухня дуже багата. Святвечір — чудова нагода відкрити баночку розкішного закарпатського грибного паштету.

Вареники

Ця страва надзвичайно універсальна. Міняючи начинки, можна приготувати цілий святковий стіл. До того ж, їх можна приготувати заздалегідь і заморозити. Ми ділились величезною кількістю рецептів:

  • Класичні пісні вареники з картоплею

  • Оригінальні десертні “вареники на зубок”

  • Ситні вареники з квасолею

Варя

Це салат, яким українці ласували здавна. Туди додають буряк, квасолю, квашену капусту тощо. Перші писемні згадки про неї датуються 1899 роком, але готували її значно раніше. Ми розповідали, як приготувати Варю.

Риба

Святвечір — чудова нагода потішити близьких наїдками з риби. Ось кілька ідей смакоти, яку можна приготувати:

  • Оселедець в ніжному медово-гірчичному маринаді

  • Красива і святкова “вивернута” скумбрія

  • Запечена скумбрія з золотистою скоринкою

  • Власноруч засолений лосось на бутерброди

Пампухи

Це традиційні пісні солодощі. Їх готують з пісного тіста і смажать в олії, а потім щедро обсипають пудрою. Начинка може бути різноманітною: мак, джем, вишні, повидло тощо. Однак дуже важливо, щоб начинка була густою.

Пиріжки

Є чимало способів приготування пиріжків з пісного тіста. Начинку можна покласти будь-яку: картопля, капуста, горох, цибуля тощо. Ми ділились перевіреним рецептом дріжджового тіста.

Соління

Саме час дістати з комори найсмачніші овочеві закрутки і заготовки. Згодяться помідорчики, огірочки, морква і навіть капуста, як маринована, так і квашена.

Голубці

  • Вірменські голубці з сочевицею і нутом

  • Українські картопляні голубці

  • Долма з грибами, ідеальна для пісного меню

Узвар

Це традиційний напій. Його готують із сухофруктів, на відміну від компоту, який варять зі свіжих фруктів. Ми ділились рецептом, з яким узвар виходить особливо ароматним.

Мармелад

Це не зовсім традиційний десерт. Однак це чудова нагода приготувати щось смачненьке без тваринних інгредієнтів, і ще й використати при цьому сезонні продукти. Приміром, ми розповідали, як приготувати мармелад з яблук та гарбуза.

Окрім точної кількості страв, важливим є духовне значення вечері. За столом на Святвечір не можна сваритися та сперечатися. Попри те, що не можна здобної випічки, на стіл варто поставити сезонні фрукти. До речі, ми розповідали, з якої країни везуть найсолодші мандарини.

https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/eda/article-160939-meniu-na-sviatvecir/

Связанные записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *