«Козацький глінтвейн»: як приготувати варенуху — пікантний старовинний напій (РЕЦЕПТ)

Напій пряний, пікантний і дуже зігріваючий

Плануючи меню на Різдво 2025, варто приділити увагу і напоям. Та чи знали ви, що окрім класичного узвару, “коктейльна карта” наших предків включала ще чимало цікавинок?

Одна із них — Варенуха. Цей старовинний український напій дуже солодкий і зігріваючий. Глечик варенухи незмінно був на застіллях козаків, це практично “Козацький глінтвейн”.

Як готувати варенуху на основі горілки

В основі цього напою міцний алкоголь, горілка або самогон. Його готують з сухофруктами, спеціями, медом. Виходить пікантно і дуже пряно. Рецептом поділились на порталі “В Час Пік”.

Інгредієнти:

  • горілка — 2 л

  • борошно — 2 склянки

  • мед — 400 г

  • сушені яблука — 100 г

  • сушені груші — 100 г

  • родзинки — 100 г

  • інжир — 100 г

  • курага — 100 г

  • кориця, лавровий лист, перець духмяний — до смаку

Спосіб приготування: 

  1. Кожен сухофрукт заливаємо горілкою в окремій посудині. Закриваємо і настоюємо 3-7 днів.

  2. Коли цей час мине, зливаємо все разом із фруктами в одну керамічну посудину. Додаємо мед і перемішуємо. З води і борошна готуємо прісне тісто і закриваємо ним посудину, як кришкою.

  3. Ставимо в духовку, розігріту до 80 градусів. Так настоюємо напій ще 10-12 годин. Після цього проціджуємо через марлю і можемо куштувати.

Як приготувати безалкогольну варенуху

Це теж можливо. Готується такий напій на основі багатого узвару. Сушені яблука, груші, сливи тощо заливаємо водою і варимо узвар. Накриваємо каструлю кришкою та закутуємо, настоюємо ніч.

Зранку відціджуємо. Додаємо червоний гострий перець, м’яту, чебрець, материнку. Також зі спецій додають гвоздику, корицю та духмяний перець. Отриману суміш потрібно щедро присмачити медом і запарити у печі або духовці. 

Варенуху подають в гарячому або холодному вигляді. Теплою вона відмінно зігріває. Також ми ділились рецептом імбирного чаю.

https://news.hochu.ua/ukr/kuhnya/retseptyi/article-160467-varenuxa/

Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *