Що означають білі нитки у рибі
Апетитна рибка на вечерю може здатися гарною ідеєю. Ми розповідали про сорти білої риби, яку ви можете придбати на кожен день. Ще одне задоволення — це ніжний, в міру солоний оселедець або копчена скумбрія на вечерю.
Однак є в цьому всьому і “ложка дьогтю” — дуже часто кулінари під час розбирання риби знаходять щось, що нагадує білих черв’яків. Що це і який ризик зараження, розповідає Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Що таке “черв’яки” у рибі?
Насправді, не все “довге чи кругле, біленьке”, що ви можете помітити всередині риби, є паразитами. За гельмінтів можна прийняти пілоричні вирости кишківника риби або ж включення жиру.
Чи є ризик зараження гельмінтами через рибу?
У морській рибі лише один вид гельмінтів здатен викликати у людей патологічні стани. І це круглі черви родини Анізакидових, 5-10 мм завдовжки, часто у формі спіралі.
Це поширені паразити. Ними заражено від 30 до 80% океанічної риби залежно від місця вилову. Вони трапляються у оселедці, мойві, скумбрії, хеку, морському окуні, палтусі, тунці, сардинах, дикому лососі і навіть у ракоподібних та молюсках.
Однак переживати через це не варто. Адже людину можуть заразити лише живі паразити зі щойно виловленої риби. В Україну ж всю морську рибу доставляють замороженою. Анізакиди гинуть через 60 годин заморозки.
Рибу заморожують відразу після вилову. І в такому стані вода знаходиться значно довше. Тому, якщо ви знайшли у рибі мертвих паразитів, просто приберіть їх. М’ясо можна спокійно споживати після термічної обробки.
Чи можна їсти сиру рибу?
Якщо ж ви їсте рибу сирою, приміром, у складі суші та карпачо, переконайтеся, що риба була замаринована та заморожена. Однак найчастіше для виготовлення таких страв використовують рибу промислового виробництва, яка не плаває у відкритому океані і тому не буває зараженою паразитами.
Тож про це треба турбуватися лише у тому випадку, якщо ви маєте змогу відвідати океанське узбережжя і ласувати ролами у елітних закладах, які можуть дозволити собі годувати гостей сирою рибою дикого вилову. Лише в такому випадку є ризик скуштувати рибу, заражену живими анізакидами.
Тож не варто турбуватись про те, що може виглядати як черв’ячок у рибі, яку ви придбали в супермаркеті. До речі, ми розповідали, як фермери фарбують лосось.

Добавить комментарий